Kuinka mitata vaikuttajamarkkinoinnin tuloksia?

Viimeinen, mutta tärkein askel jokaisessa markkinointikampanjassa on tulosten analysointi. Vaikuttajakampanjan tulosten perusteella kykenet valitsemaan, keiden kanssa jatkaa yhteistyötä myös jatkossa, ja millaisella budjetilla.

Miten tuloksia analysoidaan ja millä mittareilla? Riippuu tavoitteestasi! 👇🏼

A) Brändin tunnettuuden lisääminen

Vaikuttajat ovat ammattilaisia keräämään huomiota uusilta kohdeyleisöiltä: sosiaalisen median avulla voit tavoittaa heidät, keihin julisteet ja kadunvarsimainonta eivät kohdistu. Jos päätavoitteesi on näkyvyys, löytyy sinulle kaksi tärkeää sosiaalisen median työkalua: näyttökertojen kokonaismäärä sekä julkaisun nähneiden käyttäjien kokonaismäärä (tavoittavuus eli reach).

 
Mittarit:
  • Näyttökerrat
  • Tavoittavuus (reach)
  • Uusien vierailujen määrä verkkosivulla

 

On tärkeää tiedostaa, että vaikuttajan seuraajamäärä ei suoraan kerro, kuinka moni on nähnyt vaikuttajan julkaisun – etenkin nykyään, kun monen vaikuttajan tavoittavuus on merkittävästi laskenut. Jos vaikuttaja on määrittänyt, että tilin tyyppi on Business Account tai Content Creator Account (kuten useimmilla suurilla vaikuttajilla), voivat he seurata kunkin yksittäisen julkaisun saavuttamia näyttökertoja sekä tavoittavuutta. Vaikuttaja on siis usein kykenevä kertomaan julkaisun odotetun tavoittavuuden brändille etukäteen ja lopputulokset on helppo tallettaa esimerkiksi screenshotin muodossa brändille.

Jos käytät vaikuttajamarkkinoinnin verkkoalustaa (kuten Promotya), näet julkaisun odotetun ja lopullisen tavoittavuuden suoraan yhdestä paikasta. Tämä on erityisen hyödyllistä etenkin, jos teet yhteistyötä mikrovaikuttajien kanssa, joilla harvemmin on käytössään Business Account.

Promoty: influencer-markkinoinnin verkkoalusta

B) Brändin imagon kehittäminen

Mittarit:
  • Tykkäysten määrä
  • Kommenttien määrä ja laatu
  • Sitoutumisaste (engagement rate)
  • Hinta per sitoutuminen (Cost per engagement)
  • Uusien seuraajien määrä
  • Käyttäjien julkaisemien kuvien määrä

Jos tavoitteenasi on lähestyä (potentiaalisia) asiakkaita, tulisi sinun keskittyä engagement-mittareihin. Yleinen tapa on laskea hinta per sitoutuminen – tämä antaa hyvän vertailuvälineen eri kanavien ja vaikuttajien välille. On myös tärkeää tarkistaa tykkäysten ja kommenttien laatu: tämä usein selkeyttää, onko korkea sitoutumisaste käyttäjien aidosta kiinnostuksesta johtuvaa, vai onko se saavutettu hakkeroinnin avulla.

Ihmiset yleensä seuraavat brändejä, joista oikeasti pitävät ja välittävät, minkä vuoksi brändin uusien seuraajien määrä on myös käyttökelpoinen mittari. Mutta toki vain siinä tapauksessa, ettei tilin seuraaminen ollut vaatimus esimerkiksi arvontaan osallistumisessa! 😜

Jos tavoitteenasi on, että käyttäjät tuottavat sisältöä brändille – joko julkaisemalla omalla tilillään tai käyttämällä materiaalia brändin tilillä – tärkein mittari on tuotettujen julkaisujen määrä. Tätä lukua pääset seuraamaan brandin hashtagien tai käyttäjätilin mainintojen avulla.

Wolt kampanja X Promoty
story linkit Instagramissa

C) Myynnin tehostaminen

 
Mittarit:
  • Vierailujen määrä nettisivulla
  • Myyntitapahtumien määrä sekä niiden keskiarvo
  • Myynnin kasvu
  • Sijoitetun pääoman tuotto (ROI)

Verkkopohjaisille tuotteille näiden mittareiden käyttö on jokseenkin suoraviivaista: yksilöidyt linkit ja alennuskoodit ovat kätevä tapa mitata kunkin vaikuttajan vaikutusta verkkosivuvierailujen ja myyntitapahtumien määrään sekä myyntiin. Toimi siis näin:

 
 

1. Käytä UTM-tägejä

Voit käyttäää tätä helppoa työkalua UTM-tägien tekoon. UTM-tägit auttavat sinua seuraamaan kunkin kanavan, kampanjan ja muun lähteen pohjalta tulevaa liikennettä Google Analyticsin kautta. Vinkki: kirjoita vaikuttajan nimi kohtaan keyword – näin kykenet seuraamaan, kuinka monta vierailua tai myyntitapahtumaa kyseinen vaikuttaja toi.

Luomasi tägätyt URL-osoitteet ovat pitkiä. Blogitekstissä yksittäinen sana/lause kannattaa linkittää, jolloin itse linkin osoite on piilossa. Syksyllä 2021 Instagram julkaisu uuden työkalun nimeltä Story-linkit kaikille käyttäjille! Tämän työkalun avulla vaikuttajat voivat helposti ohjata seuraajansa brändien nettisivuille tai online kauppaan!

Nettisivu URL –  Se on osoite, jonne haluat vaikuttajan suuntaavan yleisöt. Esimerkiksi. verkkokauppa tai tuotesivu.;
• campaign source – Yhteistyönkanava, kuten Instgram;
• campaign medium – Kampanjan sijoittaminen tai kohdennus, kuten yhteistyö/collab, yhteistyö_stoori tai vaikuttaja;
• campaign name – Kampanjan nimi, kuten tuote_lanseeraus/product_launch tai kesä_ale;
• campaign content – Voit käyttää vaikuttajan käyttäjänimeä tässä erottamaan eri kampanjat;

Google UTM tager

Tuloksena saat URL linkin, joka näyttää tälle: https://promoty.fi/promotyn-tiimi/?utm_source=LinkedIn&utm_medium=collab&utm_campaign=product_launch&utm_content=ellinooramyotyri

Tämä URL näyttää vähän pitkältä – mutta, jos vaikuttaja lisää stoorynsa pääselaimen se näyttää tälle: (promoty.fi).

UTM tagin tulokset näät Google Analytics:ssa menemällä (Acquisition > All traffic > Source / Medium) tai Campaigns (Acquisition > Campaigns).

2. Luo personoituja URL-osoitteita

Jos haluat välttää erityisen pitkiä URL-osoitteita, voit luoda personoituja verkkosivuosoitteita vaikuttajille. Personoitu osoite verkkosivulle voidaan sitten asettaa uudelleen ohjautumaan automaattisesti UTM-tägättyyn URL-osoitteeseen. Tällä järjestelyllä voit seurata tarkasti, kuinka monta kävijää ja ostotapahtumaa sekä, paljonko myyntiä, kukin julkaisu tuotti.

Jos Google Analytics tuntuu työkaluna epämieluisalta, voit seurata klikkauksien määrää myös palvelun bit.ly kautta. Kirjautuessasi sisään voit luoda brändätyn linkin, kuten bit.ly/promoty. Tällainen linkki näyttää paljon paremmalta kuin /l8d4qwy. Palvelun mukaan brändätty linkki myös lisää klikkauksien määrää jopa 34%!

3. Luo vaikuttajalle henkilökohtainen aloitussivu

Jos kyseessä on pitkäaikainen vaikuttajayhteistyö, voi brändi luoda vaikuttajalle aivan oman aloitussivun, jonka kautta vaikuttaja voi helposti jakaa kokemuksiaan. Nettisivu, joka on tehty tietyn vaikuttajan näkökulmasta, vetoaa vaikuttajan seuraajiin paljon paremmin kuin sivun normaaliversio. Henkilökohtainen verkkosivu toimii erityisen hyvin alennuskoodien kanssa.

4. Luo vaikuttajalle henkilökohtainen alennuskoodi

Jos verkkokauppa-alustasi sen sallii, luo vaikuttajalle henkilökohtaisia alennuskoodeja. Mitä suurempi alennusprosentti, sen innokkaampia vaikkuttajat ovat yleensä koodia jakamaan, onhan kyseessä seuraajien etu!

5. Käytä pikseliä

Kuvamainonnassa tyypillinen käytäntö on lisätä kuvaan 1×1 pikseli, jonka avulla kuvan kautta ohjautuvaa liikennettä voidaan seurata. Pikselin upottaminen kuvaan on teknisesti asteen haastavampaa kuin UTM-tägin luominen, mutta myös toimiva vaihtoehto näyttökertojen seuraamiseen.

Promoty:influencer-markkinoinnin verkkoalusta

Kuinka mitata vaikutuksia offline-kauppaan?

On haastavaa mitata vaikuttajamarkkinoinnin tuloksia verkkokaupan ulkopuolella. Yllä mainituista vaihtoehdoista vain alennuskoodit toimivat mittausvälineinä offline-kaupassa.

Myyntivoittoja analysoimalla voi toki etsiä korrelaatioita sosiaalisen median vaikuttajakampanjoihin, mutta vain, jos vaikuttajamarkkinointi on ainoa käytetty markkinoinnin muoto. Ja jopa silloinkin, myyntiin saattaa vaikuttaa moni muu ulkopuolinen tekijä. 

Itse asiassa Google ja Facebook kehittävät paraikaa uusia sovelluksia, joiden avulla online-markkinoinnin vaikutuksia offline-myyntiin voitaisiin mitata. Näitä työkaluja ovat Offline Conversion Tracking and Store Visits Ads. Valitettavasti nämä työkalut eivät vielä ole tarjolla kaikissa maissa.

Lopuksi

Vaikuttajamarkkinoinnin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina eivätkä markkinoinnin työkalut selvästi ole pysyneet mukana kehityksen tahdissa: tulosten seuranta on jokseenkin monimutkaista, hankalaa eikä tarpeeksi eksaktia.

Samanaikaisesti on selvää, että ala on koko ajan kehittyvä ja uusia jännittäviä työkaluja lanseerataan toinen toisensa perään. Googlen ja Facebookin työkalujen lisäksi monia vaikuttajamarkkinoinnin alustoja on syntynyt tarjoamaan kampanjoiden statistista tietoa. Shoppailu Instagramin kautta on myös yleistymässä ja monia työkaluja, kuten Snapppt ja LIKEtoKNOW.it, on jo olemassa vaikuttajille, jotka ovat keskittyneet muotiin. Odotamme innolla, mitä on luvassa seuraavaksi!

Jos haluat nähdä kaikki kampanjaasi liittyvät statistiikat (tavoittavuus, tykkäykset, kommentit) yhden alustan kautta, sekä julkaisukohtaisesti että yhteenvetona koko kampanjan osalta, siirrä vaikuttajamarkkinoinnin kampanjasi Promotyn sivuille! Kampanjan luominen Promotyn kautta on ilmaista ja maksat vain julkaisuista, josta aidosti pidät.

Lue lisää aiheesta