5 onnistunutta tuotekampanjaa Promotyn alustalla

Kesällä 2019 lanseerasimme tuotekampanjat Promotyn alustalla: kampanjat, joissa brändi voi palkita vaikuttajan tuotteilla korvaukseksi yhteistyöstä. Tuolloin olimme vielä hieman epäileväisiä – suostuisivatko vaikuttajat toteuttamaan yhteistöitä pelkkää tuotepalkkiota vastaan?

Epäilymme ovat osoittautuneet vääriksi: tuotekampanjoista on tullut aivan erityisen suosittuja! Osa onnistuneimmista kampanjoistamme on nimenomaan ollut niitä, joissa vaikuttajat palkitaan pelkillä tuotteilla. Yksi näistä oli Halvan tuotelanseerauskampanja, jossa vaikuttajat saivat korvaukseksi laatikollisen karkkiuutuuksia, ja toinen esimerkki on Sutu-brändin ekologisten juomapillien kampanja. Sadat vaikuttajat hakivat näihin kampanjoihin mukaan, joista osalla oli jopa yli 50k seuraajaa! Miten tämä onnistui?  

1. Hurmaa vaikuttajat asettamalla kampanjalle missio

“Saaremaalla Sutu-lahdella sijaitsevassa historiallisessa myllyssä, paikalliset käsityömestarit valmistavat upeita juomapillejä ruo’osta. Joka talvi jää liikuttaa ruokoja, joista vuoden mittaan valmistetaan upeita pillejä sinulle, jotta voit nauttia suosikki juomistasi”, alkaa Sutun kampanjan kuvaus.

Vaikka kyseessä oli edullisen hintaluokan tuote, vetosi kampanja vaikuttajiin puhumalla muovisten juomapillien käytön lopettamisesta ja täten maailman parantamisesta askel askeleelta. Tämä missio teki Sutun kampanjasta yhden suosituimmista kampanjoista Promotyn alustalla ikinä – kampanjaan haki mukaan peräti 400 vaikuttajaa.

Sutu julkaisi kampanjan alustalla elokuussa 2019. Kampanjan kestoa jouduttiin pidentämään alkuperäisestä yhä uudelleen ja uudelleen, sillä hakemuksia tuli jatkuvalla syötöllä vaikuttajilta ja tuotelähetyksiä tehtiin useammassa erässä. Kokonaisuudessaan yhteistyöjulkaisuja toteutui lopulta liki 100, joista viimeinen päätyi Instagramiin joulukuussa 2019. 

Sutulle kampanja oli ensimmäinen Promotyn kautta. “Päätavoite oli lisätä brändin tunnettuutta”, kertoo Sutun johtaja Kaido Saar. “Uskon, että onnistuimme siinä tämän kampanjan kanssa – ainakin tarkastelemalla hakukoneista haettuja avainsanoja selviää, että nimeämme ja tuotteitamme etsitään. Brändin Instagram-tiliä seuraa myös 2,5 kertainen määrä ihmisiä kampanjan jälkeen. Vaikka alkuperäinen tarkoituksemme oli vain testata tätä innovatiivista lähestymistapaa, voimme todeta, että ratkaisu on täydellisen toimiva.”

Tulokset

Julkaisuja: 95

Tavoittavuus: 247 943

Tykkäyksiä: 38 215

Kommentteja: 3659

CPE (cost per engagement): 0,02€

Sutu julkaisi kampanjan alustalla elokuussa 2019. Kampanjan kestoa jouduttiin pidentämään alkuperäisestä yhä uudelleen ja uudelleen, sillä hakemuksia tuli jatkuvalla syötöllä vaikuttajilta ja tuotelähetyksiä tehtiin useammassa erässä. Kokonaisuudessaan yhteistyöjulkaisuja toteutui lopulta liki 100, joista viimeinen päätyi Instagramiin joulukuussa 2019. 

Sutulle kampanja oli ensimmäinen Promotyn kautta. “Päätavoite oli lisätä brändin tunnettuutta”, kertoo Sutun johtaja Kaido Saar. “Uskon, että onnistuimme siinä tämän kampanjan kanssa – ainakin tarkastelemalla hakukoneista haettuja avainsanoja selviää, että nimeämme ja tuotteitamme etsitään. Brändin Instagram-tiliä seuraa myös 2,5 kertainen määrä ihmisiä kampanjan jälkeen. Vaikka alkuperäinen tarkoituksemme oli vain testata tätä innovatiivista lähestymistapaa, voimme todeta, että ratkaisu on täydellisen toimiva.”

Toinen brändi, joka innosti vaikuttajia missiollaan, on Femme Fière – brändi, joka myy inspiroivia hiusnauhoja. Jälleen, vaikkei kampanjassa ollut rahallista palkkiota, liki 100 naista, joita brändin missio puhutteli, haki kampanjaan mukaan. 

“Naisten voimaannuttaminen ja inspiroiminen ovat brändille kaikki kaikessa”, luki kampanjan kuvauksessa. “Kaksi päällimmäistä arvoa ovat positiivisuus ja sisaruus. Toisin sanoen, haluamme inspiroida positiivisuuden kautta, emmekä halua olla feministejä siinä mielessä, että asetumme toisten yläpuolelle tai olemme parempia kuin toiset naiset. Haluamme, että kaikki naiset tuntevat olonsa voimaantuneeksi ja tukevat toisiaan.”

2. Yllätä vaikuttajat (tai heidän seuraajansa) 🎈

Yksi kesän 2019 silmiinpistävimmistä kampanjoista oli Maltesers-brändin tuotelanseerauskampanja, jossa peräti  laatikollinen Maltesers-suklaita lähetettiin kullekin vaikuttajalle. Jossei tuotepalkkion koko jo yllättänyt vaikuttajaa, oli paketin avaaminen viimeistään elämys: laatikosta ponnahti esiin punainen helium-ilmapallo, kun kansi nostettiin. Jotta tunne-elämys välittyisi somessa paremmin, pyydettiin jokaista vaikuttajaa tekemään IG-story tuotepaketin avaamisesta feed-julkaisun lisäksi. 

Vaikka kampanjan toteuttaminen vaati hyvää suunnittelua ja koordinointia – kesähelteistä johtuen, tuotteet piti toimittaa kaikille 35:lle vaikuttajalle saman päivän aikana – olivat tulokset sen arvoisia! Kampanja erottui edukseen Instagramissa jopa niinkin hyvin, että ihmiset loivat omia parodioitaan kampanjasta Instagram-tarinoihin! 🤭

Koska vaikuttajamarkkinoinnilla oli vain sivullinen rooli koko tuotelanseerauskampanjassa, oli suoria vaikutuksia myyntiin vaikea mitata. Instagramissa 35:n vaikuttajan julkaisut tavoittivat yli 130,000 ihmistä ja keräsivät liki 13,000 tykkäystä.

3. Rohkaise vaikuttajia ottamaan kantaa

Monelle vaikuttajalle oman some tekeminen on ennen kaikkea arvo- ja lifestyle-pohjaista. Tämän vuoksi brändi, joka onnistuu välittämään arvomaailmansa selkeästi jo kampanjan kuvauksessa, resonoi usein vaikuttajien kanssa, jotka seisovat vahvasti omien arvojensa takana. Ympäristöystävällisyys, kestävä kehitys ja tasa-arvo ovat esimerkkejä teemoista, joita moni suomalainen vaikuttajaa haluaa edustaa.

Kuukautiskuppeja myyvä Lunette toteutti kampanjan Promotyn alustalla, jonka tavoitteena oli vaikuttajien avulla rohkaista naisia puhumaan kuukautisista. Mukaan valittiin 30 naista, joita pyydettiin yhteistyöjulkaisun avulla herättelemään keskustelua seuraajiensa kanssa tärkeästä aiheesta. Brändi voikin usein tarjota käden ojennuksen ja hyvän syyn vaikuttajalle nostaa esiin jonkin tärkeän, mutta vähän puhutun aiheen, josta olisi muuten vaikea lähteä keskustelemaan ilman rohkaisevaa konseptia. 

4. Tarjoa palkkioksi lahjakortti 

Lahjakortti on erinomainen kompensaation muoto silloin, kun kyseessä on palvelu tai brändin tuotevalikoima on niin laaja, ettei kaikkia vaihtoehtoja voi mainita kampanjassa. 

Tarkasteltaessa kampanjoita Promotyn alustalla, näyttää siltä, että lahjakortit toimivat erityisen hyvin vaatemerkkien ja asusteiden  kampanjoissa – esimerkiksi River Island, Mustang, Ninja ja Sukkamestarit ovat tarjonneet vaikuttajille lahjakortteja. Syy sille, miksi lahjakorttia kannattaa suosia rahallisen korvauksen sijaan on yksinkertainen: vain brändin fanit tai tuotteista aidosti kiinnostuneet hakevat kampanjaan mukaan.

Lahjakortti on myös luonteva kompensaation muoto, kun vaikuttaja tekee yhteistyötä brändin kanssa, joka tarjoaa palvelua. Tästä esimerkkinä äänikirjoihin keskittynyt Nextory, joka pyysi vaikuttajia tarjoamaan julkaisuehdotuksen 14 päivän ilmaisen kokeilujakson perusteella ja palkkioksi yhteistyöstä vaikuttaja palkittiin 3kk lahjakortilla palveluun. Kampanjan toteutusmalli varmisti, että mukaan haki vain Nextoryn palvelusta aidosti kiinnostuneita vaikuttajia, jotka rakastavat äänikirjoja ja, joille äänikirjat ovat tärkeä osa omaa arkea.

5. Järjestä arvonta yhdessä vaikuttajan kanssa

Arvonnat, joissa vaikuttaja arpoo brändin tuotteita seuraajilleen, tuovat hyötyä molemmille osapuolille (lue: tunnettuutta ja uusia seuraajia).  Arvonnat toimivat usein hyvin jo muutaman huolella valitun vaikuttajan kanssa, mutta todellinen potentiaali näyttäytyy isossa mittakaavassa. Tästä esimerkkinä Halva, joka järjesti keväällä 2020 tuotelanseerauskampanjan, jossa liki 100 vaikuttajaa arpoi seuraajilleen Halvan karkkiuutuuksia tuotepalkkiota vastaan. Tulokset olivat upeita: kampanja tavoitti liki 500,000 kuluttajaa Instagramissa ja brändin Instagram-tilit saivat tuhansia uusia seuraajia. Case study tulossa pian!

Lopuksi

Miksi tuotekampanjat toimivat? Useimmissa tapauksissa vain vaikuttajat, jotka oikeasti käyttävät tuotetta (tai haluavat kokeilla sitä) hakevat kampanjaan mukaan. Tämä tarkoittaa, että julkaisut ovat vilpittömiä, autenttisia ja tuovat brändille tuloksia – sen lisäksi, että julkaisut ovat brändille huomattavasti edullisempia, kun palkkio maksetaan tuotteita rahallisen korvauksen sijaan. 

Milloin tuotekampanjat eivät toimi? Silloin, kun tuotepalkkio ei vastaa ajallista ja rahallista panosta, jonka vaikuttaja on käyttänyt julkaisun tekoon. Laadukas sisällöntuottaminen vaatii läpi mietityn konseptin, stailaustaitoja, hyvän kameran, kuvaussession ja kuvien jälkikäsittelyn – minkä vuoksi on ymmärrettävää, ettei tuhansien seuraama vaikuttaja lähde yhteistöihin vesipulloa tai sipsipussia vastaan. Siksi, suosittelemme lisäämään rahallisen palkkion tuotepalkkion rinnalle hyvin  edullisten tuotteiden kohdalla, mikä motivoi suurempia vaikuttajia lähtemään kampanjaan mukaan.

Me aidosti uskomme että, kun vaikuttaja on brändin tai tuotteen fani, ovat yhteistyöjulkaisut ja tulokset parempia. Tämän vuoksi rakensimme Promotyn: jotta vaikuttajat voivat itse hakea kampanjoihin mukaan ja markkinoijat löytävät juuri ne vaikuttajat, joita brändi aidosti puhuttelee. Lisäksi vaikuttajat voivat itse asettaa hintansa kampanjakohtaisesti Promotyn alustalla: mitä suurempia brändin faneja vaikuttajat ovat, sitä alemman hinnan he asettavat yhteistyölle.

Kuten aina, kampanjan perustaminen on ilmaista ja riskitöntä – josset saa tarpeeksi hyviä julkaisuehdotuksia, kampanja ei maksa brändille mitään. Lue lisää siitä, miten Promoty toimii täältä!

Lue lisää aiheesta